dilluns, 7 de març del 2011

Cada dia és 8 de MarçAquest dimarts és 8 de Març i això vol dir que fa 103 anys (1908) varen morir un centenar de treballadores vaguistes en una fàbrica tèxtil de Nova York per un incendi provocat per la patronal. També vol dir que fa justament 100 anys (25 de Març de 1911) varen morir 142 obreres, la majoria joves i immigrades, que també havien promogut vagues en defensa de millores laborals i salarials. Aquestes també foren assassinades en un incendi que la història reconeix, de nou, a les represàlies de la patronal.

Un segle després d'aquells lamentables esdeveniments encara ens veiem obligats/des a commemorar aquelles dates.

No fa ni 80 anys que existeix el sufragi universal a l'Estat Espanyol (1931), en fa 4 de la Llei per la igualtat de gènere que planteja la necessitat que a les institucions s'hi trobin representades en un mínim del 40% les dones. Encara avui, segons l'INE i l'ICD, la diferència salarial entre homes i dones per un mateix lloc de treball volta entre el 18% i el 20%. No cal recordar la xacra de la violència de gènere que omple els Telenotícies, ni els obstacles constants que es troben les dones per conciliar la vida laboral amb la familiar.

El 8 de Març és una excusa per denunciar una desigualtat persistent que sovint oblidem durant l'any però que no deixa de ser un conflicte transversal en la societat contemporània. Per això cada dia cal que sigui 8 de Març.

Sense ànim d'estendre'ns molt més, us animem a participar de les activitats que programa l'Ajuntament de Vic al voltant d'aquesta diada i que s'allarguen fins el divendres 25 de Març.

Podeu trobar tota la informació relacionada amb el dia de la dona treballadora a:

www.vic.cat

vicdones@vic.cat

937027284

Twitter

    Segueix-nos al Twitter