dilluns, 7 de setembre del 2009

Aquest divendres és 11 de Setembre. El CCíVIC estarà tancat.

Aquest Divenres es commemora l'entrada i conquesta de Barcelona a mans de les tropes Borbòniques de Feli V l'11 de Setembre de 1714. És per aquest motiu que la diada és festiva a tot el principat.

Perdoneu les molèsties i gaudiu de la Diada!

Recuperant la memòria històrica...

En el marc de la guerra de successió per l'hegemonia d'Europa s'enfronten les tropes dels Àustries (amb l'Arxiduc Carles al capdavant) contra les tropes Borbòniques (amb Felip Vè al comandament).
Els combtents dels Països Catalans s'afiliaren a les tropes dels Àustries per defensar els interessos i drets del poble de Catalunya i en contra les tropes borbòniques que buscàven l'ocupació i unió a la corona espanyola. Al 1707 s'inicià la conquesta del País Valencià a mans de les tropes Borbòniques i l'11 de Setembre de 1714 s'ocupà la ciutat de Barcelona a mans de Felip V.
Amb l'ocupació borbònica s'imposa un sistema polític uniforme i s'aboleixen les institucions i llibertats civils dels catalans.

A mòde d'anècdota...

Durant el setge de Barcelona varen morir més de 40000 combatents de la resistència catalana, sobretot durant la darrera ofensiva borbònica liderada pel Duc de Berwick. Molts dels combatents foren enterrats a la plaça del Fossar de les Moreres, adjecent a la basílica de Santa Maria del Mar i simbol emblemàtic de la resistència catalanista.
La llegenda explica que durant els enterraments, un dels membres de la resistència catalana va identificar d'entre els morts al seu pare, despaeragut feia molt temps i reconegut soldat de les tropes borbòniques, implicat en el setge de Barcelona. Fou aleshores quan el fill, al centre del Fossar i envoltat de companyes i companys de la resistència, exigí que el seu pare no fos enterrat amb els combatents defensors del poble de Catalunya. Sota la mirada atenta i sorpresa dels companys i les companyes, proclamà: "Al Fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l'urna de l'honor". I així és, i així consta a la mateixa plaça del Fossar on una flama rau encesa els 365 dies de l'any en memòria i honor als que varen defensar la ciutat de Barcelona i el poble català.

Twitter

    Segueix-nos al Twitter